Stabat Mater

Het Pergolesi Ensemble

Het Pergolesi Ensemble


Marianne Selleger

Marianne Selleger
Alt/mezzo sopraan, zingt al 20 jaar Pergolesi’s Stabat Mater, richtte in 2009 het Pergolesi Ensemble op en is verder solistisch actief in opera en oratorium, maar ook te horen in kamermuziek duo’s en trio’s, voorts werkzaam als zangcoach en koordirigent. Ook zingt zij moderner repertoire, zoals de Folksongs van Berio, liederen van Erik Lotichius en speciaal voor haar geschreven composities. Zij studeerde aan het Mozarteum te Salzburg en daarna bij Aafje Heynis.


Wendeline van Houten

Wendeline van Houten
Wendeline is een Nederlandse lyrische sopraan met een natuurlijk en helder timbre. Haar repertoire omvat verschillende stijlen waaronder opera, oratorium en kamermuziek en lied. Zij zingt ook hedendaagse composities en cross-over repertoire. Als solist is Wendeline regelmatig te horen op concertpodia en in oratorium-concerten. Wendeline is voorts werkzaam als zangeres in educatie-projecten bij de Nationale Opera in Amsterdam.

Eleanor Sourbutt

Eleanor Sourbutts studeerde nog niet zo lang geleden af aan het Conservatorio di Musica te Napels, Italië. Haar examen was gewijd aan de Napolitaanse opera’s uit de 18e eeuw en dat leverde haar het predicaat “cum laude” op. Ook nu specialiseert zij zich in barok en vroeg klassiek. Eleanor komt uit Engeland, maar woont in Nederland. Zij studeert nu bij sopraan Marjan Kuipers en werkt aan een internationale carrière.

Naomi Sato

Naomi Sato
Afgestudeerd aan de Tokyo National University deed zij een tweede fase opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij ook improvisatie en compositie studeerde. Haar saxofoonleraren waren: Nobuya Sugawa (Tokyo), Arno Bornkamp (Amsterdam) en Claude Delangle (Paris).
Haar eigen composities werden gespeeld door onder andere Het Aurelia Saxofoonkwartet en het Arte Duo. Ook schreef zij voor verschillende Oerol projecten, het Bach Festival en festivals in Frankrijk en Japan. Maar ook in Spanje, Finland en Amerika worden haar stukken gespeeld.
Zij won als saxofoniste meerdere internationale prijzen en heeft ook veel orkestervaring, bijvoorbeeld met het “Orchestre de l’Academie Europeënne de Musique” onder Pierre Boulez, het “Ives Ensemble” en het “Residentie Orkest” te Den Haag. Daarnaast vele samenwerkingen met hedendaagse componisten, dans- en theatergroepen.
Voorts speelt zij Sho, een Japans traditioneel mondorgel. Dit met name bij het Atlas Ensemble. Ook met dit instrument trad zij op in het buitenland, met name Italië, Duitsland en de Verenigde Staten.

Yuka Sato

Yuka Sato
studeerde saxofoon aan de Aichi University of the Arts in Japan en deed daar haar Bachelor-examen in 2013. Vervolgens studeerde ze in Amsterdam bij Arno Bornkamp aan het Sweelinck Conservatorium, waar haar Master-examen in 2018 beoordeeld werd met: “zeer goed”.
Zij won prijzen: zilveren medaille bij de Kosuma Musical Competititon. Kreeg bijzondere beurzen: de AHK Talent Grant, speelde op festivals in Japan en Europa en deed masterclasses bij beroemde saxofonisten als: Claude Delangle, Daniel Gauthier en Nobuya Sugawa,

Eefje Benning

Eefje Benning
Eefje studeerde saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Leo van Oostrom en klarinet bij Pierre Woudenberg. Zij vervolgde haar studies in Berlijn aan de “Hochschule fur Musik Hanns Eisler”.
Het eindexamen van de Masters (saxofoon) sloot zij cum laude af met een performance in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het jaar daarop behaalde zij haar klarinet diploma.
Zij speelde daarna met o.a. het Rotterdamsch Philharmonisch Orkest en het ASKO/ Schonbergensemble, waarmee zij concerteerde bij het Holland Festival, in Berlijn en in New York. En met theatergezelschappen, zoals het Zuidelijk Toneel/ Hollandia en het Volksoperahuis, onder andere op festivals zoals de Parade en Oerol.
Eefje is als klarinettist verbonden aan “de Benonies”, een band met Italiaanse filmmuziek (oa Nino Rota). The Melody Makers is een duo met gitaar en saxofoon ,waarmee Eefje op een C-Melody saxofoon hits speelt uit het Amerika van een eeuw terug. Naast het podium is Eefje ook te vinden in het onderwijs.

Dirk Hooglandt

Dirk Hooglandt
is saxofonist, componist en filosoof en werkt vooral als uitvoerend musicus op sopraan-, alt- en tenorsaxofoon. Tevens werkt hij als opnametechnicus in zijn eigen geluidsstudio. Hij studeerde elektronische compositie bij Alex Manassen en Wim de Ruiter aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en schreef onder andere een kameropera getiteld: “Lacrimae, een nieuw Stabat Mater” (première Amsterdam juni 2009), liederen getiteld: ”de waanzin cyclus” en verder een stuk voor solo-piano met tape, dat in de Ysbreker uitgevoerd is, maar ook filmmuziek, bigband arrangementen, funky dansmuziek en veel stukken voor saxofoonkwartet. Daarnaast studeerde hij filosofie aan de Universiteit van Amsterdam (doctoraal 1988). Zijn stijl van componeren is nu eclectisch en zijn muziek beweegt zich van langzaam verschuivende klankvelden tot minimal of atonaal, maar nooit is de jazzinvloed ver weg en altijd zijn er sterke melodische lijnen die de verbinding vormen.